Razni tekstovi

Torta, fondant, djeca…ma jedna najobičnija svakodnevna priča u 5 do 12

Nekad se igrom slučaja ipak ne stigne sve napraviti kako se planiralo. Tako je bilo i s tortom za rođendansko slavlje mojeg sina.

Trčiš okolo, funkcioniraš na autopilotu, kraj je školske godine (svaka mama školaraca zna o čemu pričam), peku se kolači i mafini za školu i tek se u petak navečer krene raditi tortu. Pa shvatim da umjesto 150 g badema imam samo 50g. Razmišljam kako da improviziram i s time, otvorim i shvatim da su i tih 50 pojeli moljci.

Ništa, pada odluka napraviti drugu tortu, onu s puno jaja – Savršenu tortu. Počnem i shvatim da mi za čokoladnu ganache kremu nedostaje pravo slatko vrhnje. Petak je i trgovine su se zatvorile već prije tri sata. Nema veze, mora biti dobro i ono za kavu.

Priča nikad ne bi bila gotova da nabrojim zašto je to bio jedan od onih dana, onaj kada iz kuhanja ispadne katastrofa, kada nam sve ispada iz ruku (meni barem, a vama?) i kada je možda najbolje reći: odustajem za danas!

Obično torte (iz nekog čudnog razloga) dovršavam oko 1, 2 iza ponoći i bila sam spremna učiniti to i ovaj put. Ali kako se radilo o fondanu (šećernoj masi) koju nikako nisam željela upropastiti po prvi sam put rekla da idem u krevet (sunce i dvije čaše pjenušca na školskoj zabavi su pridodale umoru) i da će torta NEKAKO morati biti gotova slijedeći dan. Pišem nekako jer se na rođendan trebalo krenuti skup s tortom točno u podne (12 h). Procijenila sam da će mi za sve trebati oko 3 sata i marljivo ujutro krenula s poslom. Kud i kako je vrijeme proletjelo, nije mi jasno.

Ali na kraju sam morala uposliti djecu da miješaju te bojaju šećernu masu za cestu, kotače i auto koji je morao biti na torti. Mališan je vrlo vješt u modeliranju ali s izgledom formule nikako nije bio zadovoljan i raspoloženje je krenulo krivim tokom pa sam pozvala u pomoć i tatu koji je dovršio auto. Torta je bila gotova točno u 5 (pet) do 12 (dvanaest) ali su svi bili zadovoljni (osim mene jer sam imala samo pogrešnu zelenu boju kod kuće :smijeh:)

Moglo bi Vas zanimati

1 komentar

 • Odgovori
  mare
  04/05/2013 u 12:25

  komentari sa stare adrese:
  Torta izgleda odlično i da nisi prepričala kako je sve došlo do nje, nikad ne bih rekla 🙂 Ali jako mi je dobro poznato kako ima dana kada ti ništa ne ide od ruke, a vrijeme samo proleti 🙂
  – DalmatiaGourmande – 25.06.2012. u 12:27 sati
  bravo, obožavam ove igre fondanom 🙂 torta jako privlačno izgleda
  – Kretzy’s [r]evolution – 25.06.2012. u 13:55 sati
  Mare torta izgleda divno! kao što kaže Maja da nisi rekla ne bi ni pomislila da si imala problema pri izradi…
  – Nevena – 29.06.2012. u 12:37 sati
  Ma super ste vi to odradili. 🙂 Iako meni žao onu ljepotu od čokolade umatati u fondant. 🙂
  S malim kašnjenjem, najbolje želje! 🙂
  – Tadeja – 12.07.2012. u 08:39 sati

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.