Izdvojeno Recepti

Rizi bizi

recept za rizi bizi risi e pisi

Rizi bizi je jedno od omiljenih jela djece a glavni su mu sastojci riža i grašak. Potječe iz Venecije a još je i danas vrlo popularno jelo u gotovo svim zemljama koje su nekada bile pod Republikom Venecijom. U Veneciji se ovo jelo tradicionalno posluživalo vladaru, Duždu, na Dan sveca zaštitnika grada Sv. Marka, 25. travnja.

Najjednostavniji način pripreme je onaj u kojem se riža i grašak zajedno kuhaju kao u osnovnom receptu za rižu, uz dodatak 1 glavice luka. Drugi, jednako jednostavan način je onaj u kojem se riža skuha prema osnovnom receptu, grašak se skuha posebno ili se pirja na maslacu i doda u jelo.

Ovo je treći, originalni venecijanski, način, Risi e pisi

 

Potrebno je:
Oko 0,5 kg graška, svježeg ili smrznutog

oko 500 ml juhe od povrća

50 g maslaca

pola luka, narezati sitno

50 g svježe naribanog parmezana

400 g riže okruglog zrna

30 g pancette, slanine ili pršuta, narezati na kockice

sol, papar

1 žlica svježeg peršinovog lista, sitno narezati

čaša bijelog vina (za djecu ovo možete evtl. i preskočiti, iako alkohol kuhanjem potpuno ishlapi)

 

Priprema:

  1. Dio maslaca otopiti u velikom loncu ili tavi, dodati slaninu i luk i kratko pirjati.
  2. Dodati rižu i kratko peći uz stalno miješanje. Ugasiti vinom ili s pola čaše juhe. Nakon što je riža upila vino, dodati grašak i peći oko minutu-dvije uz miješanje. Tada doliti dio juhe, toliko da malo pokrije rižu. Riža će upijati tekućinu i mora se paziti da se ne presuši. Dodavati po potrebi juhu i često miješati.
  3. Riža je gotova kad omekša ali ostane al dente (u slobodnom prijevodu: kako bi zub imao što ugristi, dakle skuhana ali tvrda, nikako prekuhana). Riži će trebati oko 15-20 minuta, ovisno o vrsti riže. Rižoto mora biti poprilično vlažna ali ne smije plivati u tekućini.
  4. Umiješati maslac i parmezan, provjeriti začine. Posuti peršinovim listom i poslužiti.

 

Moglo bi Vas zanimati