Recepti

Speculatius keksi uz blagdan Svetog Nikole

Image Hosted by ImageShack.us

Ove se subote spremamo kod prijateljice u čiji vrt već nekoliko godina zaredom svraća Sveti Nikola i iz ogromne vreće koju nosi Knecht Ruprecht (o njemu više kasnije) vadi poklone te daruje okupljenu djecu.

No, prije toga svakom djetetu iz svoje ‘Zlatne knjige’ pročita par rečenica o tome što je dobro radio a što bi mogao raditi malo bolje. Naravno da su za to potrebne posebne pripreme, pohvale i pokude se šalju danima unaprijed mailom (bez da to dijete zna, naravno) a kako bi ih domaćica mogla krasopisom unijeti u Zlatnu knjigu Svetog Nikole. Moj Mališan sa svojih skoro 8 godina, dolazi u dob kada se prestaje vjerovati u razne muškarce koji iz ‘čistog mira’ donose poklone te je prije neki dan izjavio: „Sveti Nikola ne postoji, to se uvijek neki muškarac u njega presvuće. Kad smo bili kod K. je izgledao drugačije nego kad smo bili kod C.“.

Uspomena na dobrog čovjeka se bez obzira na količinu religioznosti njeguje i u vrtićima i školama. Marin Mali je tako još u vrtiću doznao da je Sveti Nikola bio prava osoba koja je darivala siromašne te se danas netko preoblači i daruje djecu upravo u spomen na pravog Sv. Nikolu.

Ali čini se da se ova priča zaboravlja među onima koji oko ovog datuma prigodnim poklonima pune trgovine. Naime, u austrijskim trgovinama već godinama mali krampusi odnosno vragovi te crvene čokoladice i vrećice s njegovim (imaginarnim) likom sve više istiskuju one sa Svetim Nikolom. Pomalo se čini da je mali vrag više marketinški gledano više cool od starog sijedog čovjeka u biskupskoj halji i kapi, čiji se dan slavi u nedjelju, 6. prosinca. Bez obzira na sve, radi se o lijepoj priči i običaju i bilo bi šteta da ga nestane.

Prema nekim (crkvenim) izvorima, ovaj je praznik u sebi ujedinio uspomenu na čak dvije osobe iz područja Male Azije (Turska), točnije mjesta Myra. Na Biskupa Nikolausa od Myre iz 4. stoljeća te Biskupa Nikolausa od Pinore iz 6. stoljeća. NJihovim praznikom je ovaj datum proglašen tek 1222. godine. U nekim je zemljama, kao na primjer u Nizozemskoj, Sv. Nikola gotovo veći praznik od Božica. Pratitelji Sv. Nikole su često Knecht Ruprecht ili Krampus/vrag čija je svrha bila „odgojna“ odnosno zastrašivanje djece a kako bi bila dobra i poslušna. Ovaj pak običaj ima svoje korijene u vjerovanjima u demone iz predkršćanskog doba. Nas su ranije pozivali s malim i na takva okupljanja ali smo upravo zbog prisustva – po nama nepotrebnog i prestrašno maskiranog krampusa – odbijali.

SPEKULATIUS i ostala blaga

A sada na slasnu stranu ovog običaja odnosno jela i pića koja se ovom prilikom poslužuju. Osim obaveznih marona/kestena i Glühwein ili Bisschopswijn (Biskupovog vina) odnosno kuhanog vina, u čast je Sv. Nikole kreiran i keks sa slikama, kakvog danas poznajemo pod imenom Spekulatius. Ime dolazi vjerojatno od latinske riječi „speculum“ koja znači ogledalo ili prikaz. Moguće je i da dolazi od riječi „Spekulator“ koja je bila i ime za biskupa, u smislu „promatrača“.

Ranije su na ovim keksima bile prikazivane kompletne priče o Sv. Nikoli.

Spekulatius se priprema vrlo jednostavno, sa vrlo jednostavnim sastojcima uz dodatak aromatičnih začina koji mu daju mirisan i prepoznatljiv okus. Tijesto se može izrezivati poput svih keksića ili utiskivati u drvene ili metalne formice sa slikama. U starim receptima nema dodataka praška za pecivo i sličnog ali to ne znači da ga vi ne možete staviti.

Važno je da dobro ohladite tijesto u hladnjaku (zamotano u aluminijsku foliju) jer se samo tako može dobro i tanko razvaljati bez da se trga. Recepti navode 1-2 sata ali nećete pogriješiti ako ga ostavite i puna 3 sata u hladnjaku da se dobro stvrdne. Također, neki recepti smanjuju količinu brašna i zamjenjuju ga sirovim marcipanom.

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno za oko 40 keksića, ovisno o velčini kalupa ili formi:

300 g brašna
250 g maslaca
300 g šećera
1 jaje
Prstohvat soli
Prstohvat mljevenih klinčića
2 žličice mljevenog cimeta
1/ 2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
2 žličice mljevenog kardamoma
Listići badema
Po želji: naribana korica jednog bio-limuna

Priprema:
1. Zamijesiti tijesto i to tako da prvo pomiješate maslac sa šećerom, dodate jaja i začine.
2. prosijati brašno u smjesu i miješati dobro dalje i potom staviti u hladnjak na 2-3 sata.
3. Posuti lim brašnom. Zagrijati pećnicu na 200°C.
4. Ako imate drvene ili metalne formice/posudice za Spekulatius onda tijesto utisnite u njih. Ako ih nemate, izvaljajte tijesto kao i za druge kekse i formicama izrežite razne oblike. U nekim trgovinama ima metalnih formica u obliku Sv. Nikole ali u biti možete uzeti bilo što.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

tko uvijek mora pomagati i napraviti sve sam? Mala Mare 🙂
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

5. Na lim stavite listiće badema i na njih stavite kekse.

Image Hosted by ImageShack.us

6. Peći oko 10 minuta, ovisno o veličini keksa. Manji trebaju manje vremena.

Image Hosted by ImageShack.us

U slast!

p.s. kasnije ću dodati još i recept za kuhano vino.

Moglo bi Vas zanimati

Nema komentara

    Komentiraj

    Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.