Razni tekstovi Recepti

Recepti za kuhano vino

 

“Trebala si odmah staviti recept za kuhano vino…. doduše, ovo je kuharica za djecu, ali i mi smo nečija djeca, zar ne?”

– windfuckersister – 06.12.2009. u 17:36 sati

Ovaj komentar je osvanuo pod prošlim postom o blagdanu Sv. Nikole i prigodnim receptima za kekse Spekulatius. Slažem se da smo i mi (veliki) nečija djeca i zato na ovom blogu svako malo objavljujem i recepte za odrasle. Kako mi je proteklih dana mailom stiglo još nekoliko molbi za receptom za kuhano vino, objavljujem odmah dva različita te recept za punč. Ali tek nakon malog uvoda o nastanku tih pića, toliko omiljenih u ovo doba godine.

Smatra se da je preteča kuhanog vina, poznatog i pod imenom glühwein, starorimski Conditum Paradoxum, začinjeno vino. Recept je do danas sačuvan u prvoj poznatoj kuharici odnosno knjizi recepata, čuvenoj Apicijevoj (Apicius) De re coquinaria.

Orginalni Apicijev tekst
I. CONDITVM PARADOXVM
Conditi paradoxi compositio: mellis pondo XV in aeneum vas mittuntur, praemissis vini sextariis duobus, ut in coctura mellis vinum decoquas. quod igni lento et aridis lignis calefactum, commotum ferula dum coquitur, si effervere coeperit, vini rore compescitur , praeter quod subtracto igni in se redit. cum perfrixerit, rursus accenditur. hoc secundo ac tertio fiet, ac tum demum remotum a foco post pridie despumatur. tum ‹mittes› piperis uncias IV iam triti, masticis scripulos III, folii et croci dragmae singulae, dactilorum ossibus torridis quinque, isdemque dactilis vino mollitis, intercedente prius suffusione vini de suo modo ac numero, ut tritura lenis habeatur. his omnibus paratis supermittis vini lenis sextaria XVIII. carbones perfecto aderunt [duo milia]

Ukratko, dugo se kuha med s malo vina (u originalu je to 8 litara meda na oko litru vina) a potom dodaju začini poput papra, mastixa (vrsta smole s pistacijevog drveta, u starom Egiptu korištena za mumificiranje), lovorovog lista, šafrana, prženih koštica datulja te datulja i lavande. Na kraju se ova mješavina razrijeđuje dodatnim vinom. Postupak je vrlo zahtjevan i dug a recept predstavlja varijantu rimskih vina condita i vina piperata, (oba uz dodatak papra). Ukoliko je tekućina poprimila gorak okus, u nju se stavlja užareni ugljen (carbones perfecto aderunt). Okus je navodno sličan današnjem martiniju a recept preuzet još od starih Grka.

Evo i recepta za one radoznale, u manjim količinama, koji bi željeli okusiti što su pili stari Rimljani. Omjer je na jednoj web-stranici Apicijeve knjige priređen prema originalnim količinama (žao mi je ali više nemam ni linka niti imena stranice te ne mogu citirati izvor).

Sastojci:

200 g meda
1,5 l suhog bijelog ili crnog vina
10 zrna papra
4 lovorovih listova
5 datulja
3 g šafrana
3 g Mastrix
(ovo se kupuje u apotekama ali je skupo i može se zamijeniti grančicom ružmarina i 3 cvijeta ili grančice lavande)

Priprema:

Iz datulja izvaditi koštice i bez masnoće popržiti u tavi. Meso datulje preliti s 2 dl vina i staviti na stranu da se dobro natopi.
Vino s datuljama, med i koštice kuhati i skidati pjenu.
Dodati ostale sastojke (osim vina) i još jednom zakuhati te staviti na stranu.
Kada se tekućina ohladila, dodati ostatak vina i pustiti da se 1-2 dana namače.
Prije posluživanja procijediti kroz finu cjediljku ili gazu. Conditum je moguće u ovakvom stanju (procjeđen) čuvati više mjeseci u hladnjaku.

Za one nestrpljivije i nesklone ovakvim eksperimentima, evo i klasičnog recepta za Glühwein odnosno kuhano vino. Glühwein je uz punsch i jagatee, omiljeno piće za vrijeme Adventskih sajmova širom Austrije (Christkindlmarkt ili Adventmarkt).

Svi se sastojci pomiješaju u velikom loncu i stave kuhati na srednje jaku vatru. Tekućina ne smije vriti. U slučaju da dođe do vrenja, lonac staviti u stranu i smanjiti temperaturu kuhanja.

Po želji možete smanjivati ili povećavati količinu vode odnosno čaja i soka. Piće možete spremiti i u termosicu i njime se odlično zagrijati na sanjkanju ili klizanju.

 

Bisschopswijn (Bišofsvajn) ili Biskupovo vino se u Nizozemskoj tradicionalno poslužuje na dan Svetog Nikole i ono je ‘alkoholiziranija’ varijanta glühwein-a. Recept je kopiran s wikipedije za one koje zanima i na žalost je jedini recept na ovom blogu koji nisam i sama isprobala te ne mogu garantirati da je odličan. Zvuči ok i ne čini mi se da je moguće nešto zabrljati.

Sastojci
0,2 l Konjaka
0,2 l Bessen Jenever
0,5 l soka od svježe iscjeđenih naranči
0,75 l crnog vina
1 štangica vanilije (presjecite po duljini)
2 korice cimeta
10 klinčića
2–3 žlice šećera
Mljeveni cimet

Priprema:
1. U lonac staviti sok od naranče, korice cimeta, vaniliju i klinčiće te zagrijati. Trenutak prije nego zakuha dodati konjak i Bessenjenever te šećer po želji.
2. Staviti kratko na stranu, miješati dok se šećer potpuno ne rastopi. Procijediti u veći lonac (od oko 2-3 litre).
3. Dodati vino i na niskoj vatri zagrijati. Poslužiti toplo u čašama za čaj, posuto s malo mljevenog cimeta.

Nastavlja se s punčem….

Moglo bi Vas zanimati

Nema komentara

    Komentiraj

    Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.