Razni tekstovi Recepti

Domaći ajvar

 

Svi mi koji volimo mirise i okuse djetinjstva, znamo da niti jedna marmelada i niti jedan ajvar nisu tako ukusni kao oni koje smo dobivali od bake a koje si danas pripremamo sami, prema bakinom receptu ili vlastitom ukusu.

Kraj ljeta i jesen su prepuni zrelog voća i povrća, što znači da je krajnje vrijeme za pripremanje zimnice. Sad bi neki uzviknuli: „Što će nam zimnica kad svega ima za kupiti u trgovini?“ Drugi će odmahnuti glavom i reći: „To meni ne treba, dobit ću od mame, bake itd…koja to priprema. Treći će reći: „Konačno zrelo voće i povrće! Vlastito je najukusnije!“ i prionuti na pripremu zimnice koja zimu neće niti dočekati.

Nekad nije bilo kupovnih marmelada i džemova kao niti ajvara ili ukiseljenog povrća ili su bili preskupi. Ljeti bi se na selu koristile namirnice iz vlastitog vrta ili polja, a u gradu jeftino kupovale krajem sezone na placu, te bi se sušile, kiselile, kuhale i ukuhavale i tako bi se osiguravao izvor raznovrsne hrane tijekom cijele jeseni i zime. Kako danas doista ima svega za kupiti, izrada pravih zimnica kakve neki od nas još možda pamte, se prorijedila. Obitelji više nisu tako velike da bi bilo potrebno nakuhavati velike količine. Također, nemali broj obitelji nema dovoljno prikladnog prostora za skladištenje velikog broja staklenki koje čine raznovrsnu zimnicu.

Danas se stoga rade manje količine marmelada, ukiseljenog povrća ili ajvara, koje se pojedu i prije isteka jeseni.

Samo kiseljenje povrća, kuhanje ajvara ili marmelada ne oduzima puno vremena. Obimniji je posao pripreme i čišćenja te iskuhavanja staklenki.

 

Ovog puta objavljujem cijeli postupak za izradu minimalne količine ajvara prema mojem vlastitom receptu. On je smišljen iz nužde, zbog nedostatka dovoljno dobrog kupovnog ajvara i nezadovoljstvom svim ostalim receptima. Pravi, originalni, ajvar nikada u sebi nema rajčice a rijetko sadrži i luk. Ovo su osnovni sastojci koje je potrebno skuhati u određenom omjeru koji je naravno stvar ukusa. Nakon puno isprobavanja sam zaključila da je ovaj omjer baš po mom ukusu odnosno da ga tako volim da mi nova isprobavanja trenutno nisu potrebna. Postoji reklama za jedan proizvod koji bih ovdje primjenila, a glasi otprilike ovako: Kad ga jednom otvoriš ne možeš prestati jesti! Da nije tako kaloričan i kod nas bi se valjda pojelo po staklenku ajvara dnevno. Nadam se da će se vama ovaj ajvar jednako svidjeti kao meni i mojoj obitelji i prijateljima.

Ovo je takozvan brzinski način izrade ajvara, potpuno bez konzervansa.

Recept je prebačen na portal Okusi

 

Moglo bi Vas zanimati

2 komentara

 • Odgovori
  Cornelia
  21/08/2013 u 17:59

  Da li ste kad radili ajvar sa rajčicama,npr. ovaj recept sa rajčicama!!! Koja bi količina trebala ići rajčica,najljepša hvala!!!

  • Odgovori
   mare
   21/08/2013 u 20:55

   Cornelia – radila sam jednom i nisam bila zadovoljna. A otkad sam procitala da je pravi ajvar samo onaj koji ima paprike i patlidjane (dakle ne rajcice), otada ga samo tako radim. Razvila sam svoj vlastiti recept s kojim sam savrseno zadovoljna. Naravno, tu je na blogu 🙂

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.