Razni tekstovi

Potrošač je itekako važan…

Danas nema slike, ima samo tona. Pretprošli post je otrpio razmišljanja na temu nebrendiranja hrvatskih prehrambenih proizvoda a danas ću se dotaknuti jedne strane firme koja itekako ima razvijen brand.

Radi se o nizozemskom proizvođaču PRINCES FOODS (B.V. & PRINCES MC FOODS EUROPE, Boompjes 40, 3011 XB Rotterdam, The Netherlands, www.princes.eu). Na policama ovdašnjih (austrijskih) a možda i hrvatskih trgovina se najčešće vide njihove konzerve linije Vier Diamanten odnosno četiri dijamanta s tunjevinom pripremljenom na razne načine. Tunjevinu obožavam i u nedostatku svježe često ubacim koju konzervu ili staklenku u umak za špagete ili slično.

Također, kao mnogi moje generacije, imam slabost na sardine, skuše s povrćem i slično. Iz konzerve naravno. Znam znam, nije najzdravije ali uz zdravu hranu svaki dan je dopušteno i koji puta zgriješiti.

Tako sam se prije nekoliko sam mjeseci jako razveselila kad sam u trgovinama ugledala šarene i prekrasno dizajnirane kutije gore navedene firme a koje su sadržavale nove okuse: pripremnjeno na Meksički, Tajlandski, Indijski i Francuski način (za gramatičke čistunce: to je prijevod originalnog naslova :sretan:). Bilo ih je još ali nisam probala. Uglavnom neću sad tu duljiti… to je bilo toliko odvratno i toliko je smrdilo da sam samo kod jedne konzerve uspjela kušano i progutati. Ostalo sam ispljunula i uglavnom sve četiri konzerve su završile u smeću. To se nije dalo jesti. Grozno. I sad mi pozli kad se sjetim. Bilo je očito da je proizvod nov i da je mogla biti pokvarena samo jedna ali ne i sve četiri konzerve.

Kada sam (to se odvijalo u nekoliko dana) na kraju bacila i zadnju konzervu, odlučila sam se na nešto što inače ne radim. Kao što se nikada ne žalim u restoranu (osim ako stalan gost pa im želim dobro) nego radije ne dođem više nikada tako nemam ni običaja slati pisma žaleći se na neki proizvod. Čak i ako je pokvaren, obično bacim i ne šaljem natrag na adresu tvornice kao što se često nudi na pakovanju.
Dakle poslala sam proizvođaču pismo. Napisala sve kako je bilo i dodala da vjerujem da jako paze na kvalitetu proizvoda ali da se možda dogodila pogreška te da gotov proizvod više nije otvaran i nije kontrolirano kakav okus ima nakon što su sastojci odstajali unutar zatvorene konzerve.

Dobila sam odgovor od neke menađerice koji kopiram ovdje:

Sehr geehrte Frau xyz,

Herzlichen Dank für Ihr Anschreiben bezüglich Ihrer Beschwerde über Vier Diamanten ´Country Range´.

Wir bedauern sehr zu hören, dass Sie mit unserem Produkt nicht zufrieden sind.

Princes Foods B.V. engagiert sich sehr, um Ihren Kunden hochwertige Produkte zu liefern. Wir sind sehr gewissenhaft und stellen sicher, dass nur die besten Zutaten verarbeitet werden. Der komplette Produktionszyklus unserer Produkte unterliegt strengen Qualitätskontrollen. Desweiteren überwacht und kontrolliert unsere Abteilung Qualitätssicherheit ständig die Endprodukte, um sicherzustellen, dass unsere strengen Vorgaben eingehalten werden.

Wir legen Wert auf Ihre Reaktion und werden dafür sorgen, dass Ihre Anmerkungen an unsere Marketing- und Produktentwicklungsabteilungen weitergeleitet werden. Diese Abteilungen kümmern sich um das Entwickeln neuer Produkte und sind stets bemüht, das bestehende Assortiment zu verbessern.

Wir wertschätzen die Meinung aller unserer Kunden sehr, vor allem in Bezug auf die Qualität unserer Produkte. Wir legen großen Wert auf Feedback unserer Kunden und überprüfen und überarbeiten ständig unsere Prozesse, um die Qualität unserer Produkte kontinuierlich steigern zu können.

Im Namen von Princes Foods B.V. möchte ich mich hiermit für jegliche Unannehmlichkeiten entschuldigen. Wir hoffen, dass Sie auch weiterhin zufriedener Kunde bleiben.

Mit freundlichen Grüßen,

Za vas koji ne govorite njemački ukratko: gospođa se ispričala, napisala da imaju stroge kontrole kvalitete i da uopće jako paze na cijeli proces proizvodnje kako bi odgovarali njihovim strogim kriterijima. Također im je eto moja reakcija jako važna i pismo će se proslijediti na odjel marketinga i razvoja proizvoda jer ti su odjeli zaduženi za razvoj novih proizvoda i stalno se trude da već postojeći asortiman poboljšaju. Važno im je i mišljenje kupaca blabla….tu je naveliko i naširoko na pet načina jako pristojno rečeno ono što sam gore već prevela. Ok, vjerujem da im je bilo neugodno i ispričala se gospođa za neugodnosti, u ime firme. I nadaju se da ću ostati i dalje zadovoljan kupac.

Lijepo. Vjerojatno šalju slična pisma svima ali svejedno zvuči kao jedna i više nego pristojna i iskrena isprika. Nemam ego kojem su potrebne isprike i ljubimruke pisma ali mi je bilo drago da su uopće reagirali. Također moram priznati da nisam očekivala ništa više. Pristali su kasnije i na objavu prijepiske. Ja sam ustvari namjeravala objaviti ovo njihovo pismo kao vrlo svjetli primjer koji još nisam doživjela.

No to nije sve. Zadnjih sam tjedan dva slučajno primjetila da ove serije više nema na policama i počela sam provjeravati po svim trgovinama u kvartu. NEMA. Ne znam radi li se o slučajnosti pa ću provjeriti i veće trgovine kako bih bila sigurna u ono što sumnjam. Odnosno – da je proizvođač povukao čitavu seriju iz prodaje.

Ono čemu se nadam da će uskoro uslijediti je – ista linija proizvoda (u istim lijepim kutijicama molim :cerek:) odnosno okusa s jako poboljšanim okusom. Nije mi ni sad jasno kako se tako velikoj firmi mogla potkrasti takva greška ali očito griješe i najveći i najbolji. A pogrešku su u stanju priznati isto samo – oni VELIKI. Pohvalno.

Imate li i vi slabost na konzerve ribe? Koje biste mogli preporučiti a koje ne?

I zanima me jeste li ikada napisali ovakvo pismo žalbe nekom proizvođaču i zašto? (nadam se da nisam jedina :naughty:)

Moglo bi Vas zanimati

Nema komentara

    Komentiraj

    Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.