Recepti

Pohane zelene rajčice

Sjeća li se još netko filma Pohane zelene rajčice?

 

Ja sam ga se sjetila dok sam prošlog vikenda birala paprike za ajvar kod “mojih” Bugara na kvartovskom placu. Pokraj mene je bio očito još jedan stalni kupac iz bivše Jugoslavije koji s Bugarima nije pričao njemački.. Takvih je stalnih kupaca na ovom štandu puno jer su godinama bili jedini koji su nudili crvenu Capia paprika koja se koristi za pečenje i pripremu ajvara. Kupac do mene nije htio paprike nego nešto drugo, također tipično za zimnicu u našim krajevima: zelene rajčice (paradajze, pomidore).

“Majstore, daj mi pola kutije” kaže ovaj a mladi mu (i neiskusni) prodavačev sin počne odvagivati pola kilograma. I meni se prije nekoliko godina dogodilo slično kad sam tražila sedam kila paprike a dobila 7 komada. Sad se paprike subotom dovoze u tonama – zna se tko priprema ajvar i ostalu zimnicu – a starim se kupcima spuštaju cijene, daju namirnice na probu ili – dijele recepti. Odličan recept stare Bugarke s bundevom/ tikvom ostavljam za jedan od slijedećih postova a danas se vraćam na zelene rajčice.

Samo je jedan pogled na kištru s zelenim rajčicama bio dovoljan da se sjetim filma i njegove opuštene atmosfere američkog juga te zelenih rajčica koje su se pripremale u kuhinji glavnih glumica. Kupila sam samo kilogram ali se uskoro vratila po još i još. Slijedećih su se tjedana zelene rajčice pripremale na više načina jer su doista vrlo ukusne.

Naravno da ih je moguće pohati na uobičajen način, umakanjem u mlijeko, prezle (mrvice) i brašno ali tada imaju sličan okus kao i sve pohano. Odlučila sam se za originalnu južnjačku verziju: uvaljanu u kukuruzno brašno ili krupicu (palenta).

Pohane zelene rajčice

Potrebno je:
Rajčice
Kukuruzno brašno ili krupica (palenta)
Kokosova mast, maslo ili druga masnoća koja podnosi visoke temperature

Priprema je jednostavna, rajčice je potrebno narezati na kolutove koji nisu pretanki ali niti predebeli (oko 3-5 milimetara). Posoliti s obje strane kako bi pustile sok i kako bi se palenta lakše zalijepila. Uvaljati u palentu, popapriti i pržiti na malo ugrijane masnoće na srednje jakoj vatri. Moguće je i pečenje u pećnici na isti način, u tom slučaju premazati s malo ulja.

Poslužiti možete na više načina, same, s umacima, na salati. Ja sam se odlučila i na mali eksperiment te pripremila još dva slasna predjela: ‘medaljone’ od kuhane palente te savitke od datulja i šljiva.

 

‘Medaljoni’ od kuhane palente

Za ‘medaljone’ je dovoljno skuhati palentu te kad se stvrdne iz nje izrezivati kolutove ili razne oblike koji su djeci zanimljivi. Najjednostavnije je s čašom ili metalnim izrezivačima za kekse. Ova se palenta kasnije lagano zagrije i zapeče u pećnici ili u tavi, tko voli tvrđu koricu. Ovakva je palenta također odličan prilog mesu ili povrću umjesto riže, tjestenine ili krumpira.

 

 

Moglo bi Vas zanimati

Nema komentara

    Komentiraj

    Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.