Izdvojeno Razni tekstovi

Paella (paelja) je savršeno jelo

Paella je vjerojatno najpoznatije jelo španjolske kuhinje i ima više načina pripreme. Pa i na crno, slično našem crnom rižotu. U originalu iz Valencije se kuha s mesom zeca i puževima, ali to očito nije baš svakome privlačno ili dostupno. Na obali se udomaćila verzija sa škampima i školjkama a na zapadu s piletinom i ljutom kobasicom chorizo. Nedavno je Jamie Oliver pripremio Paellu s chorizom pa su ga Španjolci napali da im uništava kulturno nasljeđe 😀

I moja je Paella s chorizom i to zato jer volim chorizo i okus koji daje jelu a i zato jer volim kombiniranje mesnog s morskim. Vi naravno pripremite kako želite :D. Najbolju sam paellu pojela u mjestašcu Ciudad Real u Španjolskoj i u gradu Alghero na otoku Sardinija. Što paella radi na talijanskom otoku? Taj je dio bio dugo pod vlašću Katalonaca i osim jezika se tu udomaćila djelomično i španjolska hrana.

 

Prava paella bi morala biti gušća nego pilav i ne tako mokra kao rižoto. Riža s kojom se kuha bi trebala biti dugog ili srednje dugog zrna (kod mene na slici mali eksperiment s okruglim). Žutu boju jelu daje šafran ali ako ga vi nemate, možete dodati i mrvicu kurkume ili šafran potpuno zaobići.

 

Sastojci se još često viđa na paelli su i mahune, grašak, dagnje.

 

Potrebno je, za 4-6 osoba:

što veća tava

napraviti sofrito, vrstu zaprške od rajčica, češnjaka (može i luka), paprika i, po želji, malo mljevene crvene paprike

oko 600 ml vode ili temeljca, pileći ili od povrća (za kuhanje se može koristiti i kosti, ako za paellu uzmete batak i zabatak)

čaša do dvije vina

prstohvat šafrana, razmrviti među prstima i u čaši preliti toplom ili vrućom vodom.

riža, 3 šalice

paprika, narezati na tanke rezance ili raščetvoriti

rajčica, rasčetvoriti

400 grama neočišćenih škampa

barem jedan batak i zabatak, narezati na komade veličine zalogaja

oko 200 g chorizo kobasice, narezati na kolutove

oko 200 g malih sipa ili liganja

češnjak, oko 4 režnja

luk, ugrubo narezati ili razrezati na 4 dijela

ulje
Priprema:

Pripremiti sofrito – popržiti na maslinovom ulju sitno narezane: češnjak, 1 rajčicu, 1 papriku, malo mljevene paprike (po želji).

Na ulju kratko popržiti chorizo sa škampima i malo češnjaka. Neka ostane nedokuhano. Izvaditi iz tave i ostaviti sa strane.

Na ulju s češnjakom popržiti komade piletine, sa svih strana. Izvaditi i ostaviti sa strane. Po potrebi u tavu dodati još ulja. Popržiti vrlo kratko cijele sipice ili lignje, narezane na kolutove (po želji) i ostaviti sa strane na tanjuru. U istoj tavi popržiti luk, ugrubo narezan ili prerezan na četiri dijela, pa lijepo poredati 1 raščetvorenu rajčicu i papriku. Preliti vinom i pustiti neka malo ishlapi. (U drugoj varijanti možete kao kod rižota dodati rižu pa tek onda preliti vinom.)

Dodati sav sofrito, koji ste spojili s temeljcem, i tekućinu sa šafranom.

Po želji u posebnoj tavi popržiti rižu ili ovaj korak preskočiti pa samo dodati ostalim sastojcima u tavu, ravnomjerno posipajući. Na šalicu riže računajte s barem jednom i pol šalicom ukupne tekućine koju ćete dodati. Na tri šalice riže će to biti oko 4,5 šalica tekućine.

Lijepo poslagati piletinu, škampe i chorizo te kuhati. Kad skoro sva voda ishlapi, provjeriti je li riža skoro kuhana. Dodati sipe i smanjiti temperaturu na najmanje i skuhati do kraja.

 

 

 

 

Moglo bi Vas zanimati

Nema komentara

    Komentiraj

    Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.