Izdvojeno Razni tekstovi

Paella (paelja) je savršeno jelo

Paella je vjerojatno najpoznatije jelo španjolske kuhinje i ima više načina pripreme. Pa i na crno, slično našem crnom rižotu. U originalu iz Valencije se kuha s mesom zeca i puževima, ali to očito nije baš svakome privlačno ili dostupno. Na obali se udomaćila verzija sa škampima i školjkama a na zapadu s piletinom i ljutom kobasicom chorizo. Nedavno je Jamie Oliver pripremio Paellu s chorizom pa su ga Španjolci napali da im uništava kulturno nasljeđe 😀

I moja je Paella s chorizom i to zato jer volim chorizo i okus koji daje jelu a i zato jer volim kombiniranje mesnog s morskim. Vi naravno pripremite kako želite :D. Najbolju sam paellu pojela u mjestašcu Ciudad Real u Španjolskoj i u gradu Alghero na otoku Sardinija. Što paella radi na talijanskom otoku? Taj je dio bio dugo pod vlašću Katalonaca i osim jezika se tu udomaćila djelomično i španjolska hrana.

 

Prava paella bi morala biti gušća nego pilav i ne tako mokra kao rižoto. Riža s kojom se kuha bi trebala biti dugog ili srednje dugog zrna (kod mene na slici mali eksperiment s okruglim). Žutu boju jelu daje šafran ali ako ga vi nemate, možete dodati i mrvicu kurkume ili šafran potpuno zaobići.

 

Sastojci se još često viđa na paelli su i mahune, grašak, dagnje.

 

Potrebno je, za 4-6 osoba:

što veća tava

napraviti sofrito, vrstu zaprške od rajčica, češnjaka (može i luka), paprika i, po želji, malo mljevene crvene paprike

oko 600 ml vode ili temeljca, pileći ili od povrća (za kuhanje se može koristiti i kosti, ako za paellu uzmete batak i zabatak)

čaša do dvije vina

prstohvat šafrana, razmrviti među prstima i u čaši preliti toplom ili vrućom vodom.

riža, 3 šalice

paprika, narezati na tanke rezance ili raščetvoriti

rajčica, rasčetvoriti

400 grama neočišćenih škampa

barem jedan batak i zabatak, narezati na komade veličine zalogaja

oko 200 g chorizo kobasice, narezati na kolutove

oko 200 g malih sipa ili liganja

češnjak, oko 4 režnja

luk, ugrubo narezati ili razrezati na 4 dijela

ulje
Priprema:

Pripremiti sofrito – popržiti na maslinovom ulju sitno narezane: češnjak, 1 rajčicu, 1 papriku, malo mljevene paprike (po želji).

Na ulju kratko popržiti chorizo sa škampima i malo češnjaka. Neka ostane nedokuhano. Izvaditi iz tave i ostaviti sa strane.

Na ulju s češnjakom popržiti komade piletine, sa svih strana. Izvaditi i ostaviti sa strane. Po potrebi u tavu dodati još ulja. Popržiti vrlo kratko cijele sipice ili lignje, narezane na kolutove (po želji) i ostaviti sa strane na tanjuru. U istoj tavi popržiti luk, ugrubo narezan ili prerezan na četiri dijela, pa lijepo poredati 1 raščetvorenu rajčicu i papriku. Preliti vinom i pustiti neka malo ishlapi. (U drugoj varijanti možete kao kod rižota dodati rižu pa tek onda preliti vinom.)

Dodati sav sofrito, koji ste spojili s temeljcem, i tekućinu sa šafranom.

Po želji u posebnoj tavi popržiti rižu ili ovaj korak preskočiti pa samo dodati ostalim sastojcima u tavu, ravnomjerno posipajući. Na šalicu riže računajte s barem jednom i pol šalicom ukupne tekućine koju ćete dodati. Na tri šalice riže će to biti oko 4,5 šalica tekućine.

Lijepo poslagati piletinu, škampe i chorizo te kuhati. Kad skoro sva voda ishlapi, provjeriti je li riža skoro kuhana. Dodati sipe i smanjiti temperaturu na najmanje i skuhati do kraja.

 

 

 

 

Moglo bi Vas zanimati

1 komentar

 • Odgovori
  BestMae
  23/07/2019 u 16:52

  I have noticed you don’t monetize marinakuharica.com, don’t waste your traffic,
  you can earn extra bucks every month with new monetization method.
  This is the best adsense alternative for any type of website
  (they approve all sites), for more info simply search in gooogle: murgrabia’s tools

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.