Putovanja

Korzika 2 (setnja, restorani itd)

Gdje smo ono stali? Pigna, pokrajina Balagne, otok Korzika. Rucak.

Ovo su jeli moji decki.

Pigna je inace jedno od sela u brdima, u takozvanom zaledju, pokrajine Balagne na sjeverozapadu Korzike. Nalazi se na ‚ruti’ umjetnika i obrtnika. Projekt vlade je bio sprjecavanje napustanja sela te odlaska na more i rada u turizmu. Ideja je bila ozivjeti stare obrte, stvoriti ljudima tako poslove da ostanu te privuci turiste kojima je sve to zanimljivo. Ima sela poznatih po puhanju stakla, po izradi kosara, sira i slicno.

Pigna je osobito poznata po keramici, po izradi muzickih instrumenata te glazbi.

Ovo su glazbene kutije

zbog keramike su tu svi nazivi ulica, putokazi te nazivi lokala, izradjeni od keramike:

U novije vrijeme je mjesto poznato i po dobroj hrani. Naime, kad smo tu boravili prije nekoliko godina nije se moglo naci mjesto na kojem se moglo nesto pojesti. Barem ne u vrijeme rucka. Danas su tu restorani, restorancici i uopce lokali od kojih su neki samo terasa ‚s pogledom’.

No, na svakom koraku nude pravu domacu hranu.

Domace trazim gdje god boravim a vecina restorana se danas pocela svoditi na pizze i raznu tjesteninu. U proslom je postu bio vidljiv rucak: govedina u medu i narancinom soku. Domace je ovdje vise povrtno i mesnato nego riblje. Razlog je jednostavan, oni pravi korzikanci su se davno povukli u brda, u bijegu od brojnih napadaca, sto pirata sto raznih osvajaca i vladara. Korzika je prelazila iz ruke u ruku, iz talijanske u francusku pred kraj.

pogled iz pigne:

pogled prema pigni:

pogled broj 2

Putem se naleti i na pokoju grobnicu, izgradjenu tako da ju se ‘ima na oku’ odnosno dobro vidi iz sela.

Uz brdsku cestu po selima se dolazi i do punionice mineralne vode Zilia. Oni kojima se neda kupovati, dolaze sami puniti na jedan od brojnih izvora (kakvih po Korzici ima na svakom koraku) .

U slijedecem se nastavku spustam prema moru a onda cemo ponovno u planine, u samu unutrasnjost otoka. U slijedecem nastavku i dva recepta!

 

Moglo bi Vas zanimati

Nema komentara

    Komentiraj

    Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.