Recepti

Hladna tjestenina ili fregola na salatu

Ovo je ustvari pasta fredda odnosno salata od tjestenine ili fregole. Tko želi može koristiti i kus kus.
Fregula ili fregola je vrsta tjestenine sa Sardinije koja izgleda poput malih kuglica ili perlica. U Izraelu postoji nešto slično i naziva se izraelski kuskus. Fregola je doista najbolje usporediva s kuskusom jer se radi o semolina (griz) brašnu koje je uvaljano u kuglice prosjeka 2-3 mm i ispečeno u pećnici. Smatra se das su ju na zapad Sardinije donijeli Ligurski doseljenici iz Genovske kolonije Tabarka u Tunisu.

O fregoli sam već pisala, a tu je i recept za fregolu s plodovima mora. Vi naravno umjesto fregole možete uzeti neku jako sitnu tjesteninu kako bi se što bolje napila sokova od povrća.

Fregolu je dovoljno preliti vrućom vodom i poput kuskusa ostaviti neko vrijeme da nabubri. U svakom slučaju pripremiti s količinama navedenim na pakovanju. Tjesteninu koristiti skuhanu prema uputama.

Sastojci:

1 šalica fregole ili neke sitne tjestenine, skuhati prema uputama

1 velika zrela rajčica ili nekoliko malih

1 tikvica

1 mali patliđan

1 manji krastavac

masline

1 paprika, sirova ili pečena

po želji: suhe rajčice

sol

papar

maslinovo ulje

balzamični ocat

malo limunovog soka i malo korice, ako je limun iz organskog uzgoja

peršinov list

 

Priprema:

Patliđan narezati na kriške debljine nekoliko milimetara, posoliti i ostaviti oko pola sata da pusti vodu. Obrisati kuhinjskim papirom. Tikvicu narezati na kriške i zajedno s patliđanom ispeći na roštilju ili roštilj tavi. Kad se ohlade narezati na manje trakice.

Skuhati tjesteninu ili fregolu prema uputstvima na pakovanju. Nakon kuhanja i nakon što je ocijeđen višak vode, preliti uljem i dobro promiješati kako se ne bi lijepilo.

Pripremiti povrće:

Najukusnije je ako koristite zrele rajčice. Rajčice narezati pa posoliti i ostaviti barem 15-tak minuta da puste sok i kiselinu. Paprike koristiti ili svježe ili ispeći na roštilj tavi. Narezati papriku i krastavac, pomiješati s rajčicama, začiniti uljem, limunom, limunovom koricom i balzamičnim octom. Dodati fregolu, kus kus ili tjesteninu i dobro promiješati. Dodati peršinov list i ostaviti u hladnjaku pola sata kako bi se okusi sjedinili.

Pred posluživanje provjeriti okuse i dodati po potrebi balzamičnog octa.

 

U slast!

 

Moglo bi Vas zanimati