Putovanja

Dolci Sardi, Paella i Torrone

blog alghero6_8343
Naslov je prepun nepoznatih riječi koje će pak jednom gurmanu itekako nešto značiti. Iako u originalu potječe od muslimanskih osvajača, Torrone nije nepoznat niti u našim krajevima te se naziva Mandulat. Paella je gotovo sinonim za Španjolsku kuhinju, svima poznato jelo od riže i morskih plodova (te uglavnom – pilećeg mesa) a Dolci Sardi ili Sardski slatkiši su pak lokalni brend (brand) Sardinije. A svo troje je nekako tipično i za jedan prekrasni gradić na sjeverozapadu Sardinije – Alghero.

blog alghero10_8436

Alghero pulsira životom a govor mnogih njegovih stanovnika te nazivi ulica vas navedu da pomislite da ste u Španjolskoj odnosno preciznije – u Barceloni. (tko želi neka si detaljnije pročita ovdje: http://www.algherosardinia.net/ i ovdje http://en.wikipedia.org/wiki/Alghero) Katalanski su osvajači došli u 14. stoljeću te su osim jezika donijeli i svoju hranu pa na svakom uglu možete pojesti Paellu. Meni je bila čak ukusnija nego u Španjolskoj ali možda sam jela na krivim mjestima.

blog alghero5_8337

Kad se uputi u lutanja izvan klasičnih turističkih putanja, velika je vjerojatnost da će se naletjeti na nešto neočekivano. U mojem slučaju lutanja Algherom sam neočekivano (a jako željeno) naletjela na malu trgovinicu pravih Sardskih kolačića.

blog alghero4_8336

Trgovina veličine 2×2 metra, u kojoj osim prodavačice iza vitrine istovremeno mogu stajati još možda samo 3 osobe, nije imala niti veliku reklamu niti pravi izlog. Ali zato je imala apsolutno najljepši izbor kolačića za vjenčanja koji potječu iz provincije Nuoro (one poznate po Banditima i krvnoj osveti, ali o tome neki drugi put) a koji su postali najkičeniji predstavnik Sardskih kolačića. Negdje zvani Corikeddos drugdje Coricheddos.

blog alghero2_8331
blog alghero11_8459blog alghero3_8328blog alghero1_8330
nastavlja se…

Moglo bi Vas zanimati

3 komentara

 • Odgovori
  La Nena
  16/01/2013 u 07:38

  Već dugo želim na Sardiniju…Jednom ću stići, znam.
  Divne fotke. Oni kolačići izgledaju predivno. Jako volim takav rad.

  • Odgovori
   mare
   16/01/2013 u 09:28

   hvala ti :). sardinija je prelijepa, nama nije bio prvi ali niti zadnji put :).
   a recept za kolacice cu objaviti danas ili sutra 🙂

 • Odgovori
  Vesna Nešić
  21/11/2013 u 11:51

  Lep post!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.